RSS Feed

Ikke helt Jokke

Posted on

«Her kommer vinter`n. Her kommer den kalde fine tida», heter det seg i en sang av Joachim Nilsen. Jeg tror jeg og Jokke har litt forskjellig oppfatning av den «kalde fine tida», ja med mindre det var ment veldig ironisk da vel og merke, en tanke jeg ikke har reflektert nevneverdig over. Vi befinner oss altså i begynnelsen av januar, og jeg tenker med gru på tiden fremover og hva den vil bringe med seg av blåmerker grunnet knall og fall eller sporadiske forkjølelser. Jeg har klart meg fint hittil. Når det er glatt går jeg litt fremoverbøyd med bittesmå skritt, slik som morfar pleide å gjøre på vinterføre. Jeg går så sakte at selv gamle damer med rullator har passert meg, et faktum som ikke gjør meg flau ettersom det er flauere å falle. Særlig foran andre. Når uhellet først er ute, og armer og bein flakser rundt i luften, er det ikke bare smerten ved fallet som er plagsom, men også at man mest sannsynlig så skikkelig teit ut. Da er det bare å presse frem en  uvanlig høy latter, og mumle at det gikk helt fint. Så halter man videre.

I desember 2012 gjorde jeg noe ganske besynderlig. Jeg gikk til innkjøp av brodder. Vet ikke om det gjør meg gammel eller litt smartere. Følte meg egentlig litt skrøpelig, til tross for at damen bak disken, helt uoppfordret, forsikret meg om at det var mange unge som kjøpte det, ja særlig. Har enda ikke brukt dem, men jeg må vel det etter hvert, da Lillehammer kan være særdeles glatt på denne tiden av året. Jeg antar at grunnen til at de ikke strør så mye i gågata er på grunn av at det skal være mulig å benytte spark som fremkomstmiddel. Jeg vil allikevel tørre å påstå at litt mer strø bare hadde vært av det gode. Imidlertid er det mer strø å oppdrive i gågata enn i min bakgård. Der må vi strø selv, selv om vi leier, og kassa med strø er trygt plassert på den andre siden av den ofte speilblanke gårdsplassen. Fint.

Når det gjelder bassillusker av ulik art, anser jeg meg som heldig, bank i skjermen. Jeg har heldigvis vært relativt frisk. Enn så lenge. Mediene har begynt sin sedvanlige skremselspropaganda. Også tidligere var influensa et ikke ukjent fenomen, men det var først i 2009 at «den fjerde statsmakt» virkelig fikk noe å boltre seg i; svineinfluensaen. Det virker som om vårt samfunn har delt seg i to leire; de som mener vi bør vaksinere oss, og de som tar avstand fra vaksinen. Selv har jeg ikke helt bestemt meg. Ja, det er lett å la seg skremme av historier hvor friske, unge mennesker har blitt veldig syke og umiddelbart blitt innlagt på sykehus. Imidlertid tror jeg det er viktig å ha i bakhodet at mediene ikke er kjent for å underdrive, men heller det motsatte.

150909_10152379407325596_1745226526_n

Skremmende budskap lyser mot oss i fete typer, eller runger ut av tv-apparatene våre. Er det rart vi blir litt nervøse? Det er sikkert mange gode argumenter for å ta vaksinen. Allikevel har jeg en dårlig følelse. Det finnes folk som har fått heller uheldige bivirkninger. Jeg har ikke lyst til å ta vaksinen og oppleve dette. Hvor mange av de som har tatt vaksinen hadde for eksempel holdt seg friske uten, bare ved hjelp av god hygiene, varme klær og sunt kosthold. ? Dette er vanskelig  å svare på da vaksinering virker preventivt, og derfor ikke er så helt enkelt å måle.  Jeg sier ikke at det er feil å velge å vaksinere seg mot denne typen influensa. Jeg vet bare ikke nok om bivirkningene eller vaksinen til å føle at jeg har lyst til å ta den.   Folk må selv avgjøre hva som er riktig for dem.

Tenke selv

Uansett hva man velger, eller ikke velger å gjøre, håper jeg det blir en sykdomsfri og ikke altfor kald vinter. Ettersom dette ikke er min favoritt-tid på året, har jeg store planer om å barrikadere meg inne under en varm dyne med en kopp varm kakao og serier fra HBO. Dettte er etter min mening den nest beste løsningen, da jeg ikke er en bjørn, som  kan gå i dvale.  Bjørner har også den fordelen at de legger seg tykke, og våkner opp tynne. Må passe på at ikke det motsatte blir tilfellet med meg. Lett å” kose seg litt ekstra” når det er kaldt, mørkt og trist. Om jeg skulle ha lagt på meg etter juleribba og alle julegodteriene er det i det minste en trøst at mediene har svaret. http://www.hegnar.no/okonomi/article537334.ece

Må vel bli vant til å lese om svineinfluensaen og artikler om hvordan man best  blir kvitt julefettet fremover. Mens desember var kosens tid med oppskrifter på alskens fetende julemat er januar bare sykdom, røykeslutt og bilder av litt for perfekte, tynne mennesker. Godt januar ikke er så lang da. eh… …..

About iboblasi

Så dagens lys i Drammen 1982. Flyttet så til Vikersund, hvor jeg definitivt ikke bedrev noen som helst form for skisport. Gikk sosionomstudiet i Lillehammer, selv om jeg ikke liker snø eller kulde. Ble værende i OL-byen hvor jeg bor i en utrolig koselig leilighet, full av drager og kaniner.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: